Bodziszek

Bodziszek to roślina niepozorna z wyglądu ale o bardzo charakterystycznym zapachu. Bodziszek zwany cuchnącym występuje w Polsce w wielu gatunkach. Większość z nas kojarzy Geranium hodowane przez nasze babcie na parapetach domów, które jest jedną z odmian bodziszka. Jego dzikie gatunki są nieco łagodniejsze w zapachu ale mają podobne właściwości lecznicze. Dziko rosnący bodziszek można spotkać w okolicach lasów, poboczach, torowiskach kolejowych. My zbieramy bodziszek na terenach leśnych pod koniec lata lub wczesną jesienią kiedy na łodyżkach pojawiają się delikatne różowo-fioletowe kwiatuszki.

Lista dobroczynnych właściwości bodziszka jest długa.  Przede wszystkim należy wspomnieć, że jego działanie jest wybitnie przeciwzapalne.

Wyciągi z bodziszka mają działanie ochronne na miąższ wątroby i nerki. To doskonałe zioło wspomagające leczenie zmian stłuszczenia wątroby, stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego oraz kamicy moczowej. Ekstrakt z bodziszka może hamować namnażanie wolnych rodników. Jest polecany jako środek pomocniczy przy chorobach nowotworowych. We współczesnej medycynie stosowany jest również przy leczeniu cukrzycy.

Działanie:

 - przeciwzapalne,

 - antyalergiczne,

 - antybakteryjne,

 - przeciwcukrzycowe,

 - przeciwnowotworowe oraz

 - obniża poziom cholesterolu we krwi,

 - ochrania miąższ wątroby przed stłuszczeniem i pobudza odnowę komórek wątrobowych,

 - uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne,

 - wiąże szkodliwe i zbędne produkty przemiany materii i ułatwia ich usuwanie,

 - wspomaga leczenie nieżytu przewodu pokarmowego,

 - łagodzi objawy refluxu.

 

Wskazania: 

 - cukrzyca,

 - wysoki poziom cholesterolu we krwi, 

 - nieżyt przewodu pokarmowego

 - zmiany stłuszczenia wątroby, 

 - infekcje drożdżakowe przewodu pokarmowego,

 - kamica moczowa,

 - kandydoza , 

 - choroby alergiczne,

 - reflux.

  

Zastosowanie zewnętrzne

Zmniejsza wydzielanie łoju i potu. 

 

Szczególnie skierowany jest dla osób:

Zmagających się ze skórą łojotokową, z trądzikiem młodzieńczym, zapaleniem mieszków włosowych, trądzikiem różowatym. 

Jest cenną rośliną kosmetyczną przy wypryskach, rozszerzonych porach, pękających naczynkach włosowatych. Twoja cera jest zwiotczała, z przebarwieniami i odbarwieniami? Również świetnie się sprawdzi. Nie tylko wyrównuje koloryt skóry, ale też hamuje rozwój bakterii i grzybów. Wykorzystaj go także do płukanek do włosów - zwłaszcza przy mocno przetłuszczających się i tzw. łupieżu tłustym.


Zobacz także

Kultura picia octu

Zastanawiacie się, w jaki sposób dawkować sobie ocet, aby nie przesadzić, a w pełni skorzystać z jego leczniczych właściwości i dobroczynnych składników? Przeczytajcie nasz krótki przewodnik, w którym tłumaczymy, na czym polega kultura picia octu.

Czarcie żebro

Czarcie żebro to inaczej ostrożeń warzywny. Rośnie przy lasach, na polanach i blisko strumieni na lekko podmokłym terenie.


Wszystkie

Koszyk

  • W koszyku nie ma jeszcze produktów